ŚRODKI FUNKCJONALNE |
Lp. |
NAZWA |
ZASTOSOWANIE / SKŁAD |
DOZOWANIE |
1 |
MEAT-TEX |
Preparat bezfosforanowy do produkcji mięsa mielonego
garmażeryjnego z dodatkiem przedłużającym trwałość |
3 kg/30 l dodanej wody |
2 |
PEKLOMAR
PM 50/60 B |
Kompletny preparat fosforanowy białkowy do solanek
nastrzykowych , do wędzonek . Zawiera wszystkie
niezbędne dodatki funkcjonalne wpływające na uzyskanie
odpowiednich właściwości organoleptycznych |
5 kg/ 100 l solanki + 7 kg peklosoli |
3 |
PEKLOMAR
PM 50/60 |
Kompletny preparat fosforanowy białkowo – karagenowy do
solanek nastrzykowych , do wędzonek . Zawiera wszystkie
niezbędne dodatki funkcjonalne wpływające na uzyskanie
odpowiednich właściwości organoleptycznych |
5 kg/ 100 l solanki + 7 kg peklosoli |
4 |
PEKLOMAR PM 50 SZYNKA EKSTRA |
Kompletny preparat fosforanowy białkowo – karagenowy do
solanek nastrzykowych, do wędzonek. Zawiera wszystkie
niezbędne dodatki funkcjonalne wpływające na uzyskanie
odpowiednich właściwości organoleptycznych |
5,5 kg / 100l solanki + 6 kg peklosoli |
5 |
PEKLOFOS MM BOCZEK GOTOWANY |
Kompletny preparat fosforanowy białkowo – karagenowy do
solanek nastrzykowych , do boczku oraz wyrobów drobno i
średniorozdrobnionych . Zawiera wszystkie niezbędne
dodatki funkcjonalne wpływające na uzyskanie
odpowiednich właściwości organoleptycznych |
5 kg/100 l nastrzyk 30% |
6 |
SZYNKA SUROWA |
Preparat do szynki na wydajność gotowego wyrobu 118-120
%.Nadaje intensywny czerwony kolor |
5 kg/ 100 l solanki |
7 |
CITROMIX FM |
Kompletny preparat wspomagający kutrowanie do wyrobów
średnio i drobnorozdrobnionych – kiełbasy, parówki,
mielonki. Preparat poprawia wiązanie wody, wybarwienie,
emulgację, przedłuża trwałość wyrobów |
6 g/kg farszu |
8 |
CITROMIX |
J/w |
5 g/kg farszu |
9 |
FOSMEAT |
Kompozycja fosforanów do solanek nastrzykowych i
zalewowych .Zawartość czystego P2O5 – 54-56 %, pH 8,8 |
do 5 g/kg w przeliczeniu na P2O5 |
10 |
Imwitor 900P SASOL GERMANY |
Monogliceryd – E 471 .Emulgator do pasztetów i konserw
sterylizowanych |
3-5 g/kg gotowego wyrobu |
11 |
Imwitor 373P SASOL GERMANY |
Monoglicerydy i diglicerydy estryfikowane kwasem
cytrynowym . Uniwersalny emulgator działający w niskich
i wysokich temperaturach – pasztety ,wędliny grillowe –
zabezpiecza przed wyciekiem tłuszczu i pękaniem kiełbas
podczas grillowania |
3-5 g/kg farszu |
12 |
PEKLOMAR PM 80 |
Kompletny preparat fosforanowy białkowo – karagenowy do
solanek zalewowych , do wyrobów średnio rozdrobnionych
szynkopodobnych . Zawiera wszystkie niezbędne dodatki |
6 kg/ 100 l solanki |
13 |
PEKLOMAR PM 100 |
Kompletny preparat fosforanowy białkowo – karagenowy do
solanek zalewowych , do wyrobów średnio rozdrobnionych
szynkopodobnych – Polędwica Drobiowa , Szynka Drobiowa .
Zawiera wszystkie niezbędne dodatki funkcjonalne |
6,5 kg/ 100 l solanki |
15 |
PEKLOFOS MM |
Kompletny preparat białkowo – karagenowy do solanek
zalewowych , do wyrobów drobno i średniorozdrobnionych.
Zawiera wszystkie niezbędne dodatki funkcjonalne
wpływające na uzyskanie odpowiednich właściwości
organolept. |
1 kg/10 l |
16 |
SORBINIAN POTASU POWDER |
Dodatek przedłużający trwałość wędlin |
1 g/kg surowca |
17 |
CARFOSEL 990 |
Fosforan do solanek nastrzykowych i zalewowych o
zawartości czystego P2O5 – 56-57 % |
do 5 g/kg gotowego wyrobu |
18 |
KARAGEN |
Do wyrobów wysokowydajnych , solanki nastrzykowe i
zalewowe |
3-5 g/kg gotowego wyrobu |
|
|
|
powrót
|
MIESZANKI PRZYPRAWOWE |
Lp. |
NAZWA |
ZASTOSOWANIE / SKŁAD |
DOZOWANIE |
1 |
Biała |
Mieszanka przypraw naturalnych i ich Koncentratów o
tradycyjnym polskim smaku i aromacie- z majerankiem |
7-8 g/kg farszu |
2 |
Biała Ekstra |
Mieszanka przypraw naturalnych i ich Koncentratów o
tradycyjnym polskim smaku i aromacie- z majerankiem |
8-10 g/kg farszu |
3 |
Biała z chrzanem |
Domowy smak z nutą chrzanu i czosnku |
10 g/kg farszu |
4 |
Biesiadna |
Mieszanka przypraw naturalnych |
10 g/kg farszu |
5 |
Boryny |
Mieszanka przypraw naturalnych |
10 g/kg farszu |
6 |
Cebulowo - Pieprzowa |
Mieszanka przypraw: cebuli, pieprzu, kurkumy |
7-10 g/kg farszu |
8 |
Codzienna |
Mieszanka Koncentratów , aromatów i środków
funkcjonalnych |
5-6 g/kg farszu |
9 |
Cygańska Ekstra |
Zestaw przypraw naturalnych i Koncentratów z dominatem
papryki , zawiera przyprawy grubo rozdrobnione |
10 g/kg farszu |
10 |
Czosnkowa |
Zestaw przypraw naturalnych i koncentratów z dominatem
czosnku świeżego |
5-6 g/kg farszu |
11 |
Dębicka |
Mieszanka przypraw , Koncentratów i aromatów do
produkcji Kiełbasy Dębickiej |
5 g/kg farszu |
12 |
Frankfurterki |
Smak czosnkowo – pieprzowo-paprykowy |
8-10 g/kg farszu |
13 |
Golonkowa |
Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbasy golonkowej |
5 g/kg farszu |
14 |
Grillowa |
Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas grillowych,
na bazie Koncentratów i przypraw naturalnych z nutą
czosnku, papryki, pieprzu , imbiru i kardamonu |
5 g/kg farszu |
15 |
Grillowa Chrzanowa |
Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas grillowych ,
na bazie Koncentratów i przypraw naturalnych z nutą
czosnku, papryki, pieprzu i aromatu dymu |
8 g/kg farszu |
16 |
Indyk Ekstra |
Mieszanka przypraw , Koncentratów i aromatów |
5 g/kg farszu |
17 |
Jałowcowa |
Mieszanka przyprawowa do produkcji Kiełbasy Jałowcowej ,
na bazie przypraw naturalnych i ich koncentratów |
5-6 g/kg farszu |
18 |
Jarmarczna |
Mieszanka przyprawowa do produkcji Kiełbasy Jarmarcznej
, na bazie Koncentratów i przypraw naturalnych z nutą
czosnku, pieprzu i majeranku |
5 g/kg farszu |
19 |
Kabanos Wyborowy |
Gotowa mieszanka aromatów i Koncentratów o
charakterystycznym smaku kabanosów |
8-10 g/kg farszu |
20 |
Kaszanka / Krupniok |
Mieszanka koncentratów i przypraw naturalnych |
8 g/kg farszu |
21 |
Krakowska Drobiowa |
Przyprawa o charakterystycznym smaku i aromacie typowy
dla wędlin drobiowych |
5-6 g/kg farszu |
22 |
Krakowska Parzona |
Zestaw przypraw naturalnych i Koncentratów z dominatem
pieprzu i czosnku |
5-6 g/kg farszu |
23 |
Krakowska Sucha |
Przyprawa o charakterystycznym smaku i aromacie: pieprz
czarny i biały czosnek i kminek |
5-6 g/kg farszu |
24 |
Kurpiowska |
Mieszanka Koncentratów , przypraw naturalnych i ich
Koncentratów do produkcji kiełbas drobno i
średniorozdrobnionych z dominującą nutą
czosnkowo-pieprzową |
5 g/kg farszu |
25 |
Lisiecka |
Mieszanka przypraw naturalnych |
8-9 g/kg farszu |
26 |
Litewska |
Mieszanka przypraw i Koncentratów do produkcji Kiełbasy
Litewskiej |
5-7 g/kg farszu |
27 |
Meksykańska |
Przyprawa o delikatnej nucie przypraw naturalnych ,
zawiera hydrolizat białka roślinnego kształtujący
specyficzny smak i aromat wyrobu gotowego |
5-7 g/kg farszu |
28 |
Metka Bawarska |
Mieszanka Koncentratów , aromatów i środków
funkcjonalnych |
10 g/kg farszu |
29 |
Metka Cebulowa Ekstra |
Mieszanka Koncentratów , aromatu cebuli i przypraw grubo
rozdrobnionych , zawiera witaminę C, aromat dymu |
10 g/kg farszu |
30 |
Metka Cebulowa |
Mieszanka Koncentratów , aromatu cebuli i środków
funkcjonalnych |
10 g/kg farszu |
32 |
Metka Herbaciana Berlińska |
Zestaw przypraw naturalnych i Koncentratów z dominatem
papryki słodkiej , ziela angielskiego , gałki
muszkatołowej i kardamonu. |
10 g/kg farszu |
33 |
Metka Łososiowa |
Mieszanka przypraw i koncentratów do produkcji Metki
Łososiowej |
10 g/kg farszu |
34 |
Metka Łososiowa Ekstra |
Mieszanka przypraw i koncentratów do produkcji Metki
Łososiowej , zawiera witaminę C i aromat wędzonki |
10 g/kg farszu |
36 |
Metka Tatarska |
Mieszanka Koncentratów , aromatów i środków
funkcjonalnych |
10 g/kg farszu |
37 |
Metka Wędzona |
Mieszanka przypraw i Koncentratów z aromatem dymu
wędzarniczego |
10 g/kg farszu |
38 |
Metka Wiejska |
Mieszanka Koncentratów , aromatu czosnku i środków
funkcjonalnych |
10 g/kg farszu |
39 |
Metka Włoska |
Mieszanka przypraw , Koncentratów i ziół |
10 g/kg farszu |
40 |
MIX Warzywny KUCHMISTRZ |
Mieszanka przypraw naturalnych |
quantum satis |
41 |
Mortadela |
Zestaw przypraw naturalnych i Koncentratów z dominatem
pieprzu białego, muszkatu , czosnku i kolendry |
5 g/kg farszu |
42 |
Myśliwska |
Mieszanka przyprawowa do produkcji Kiełbasy Myśliwskiej
, na bazie przypraw naturalnych i ich koncentratów |
5-6 g/kg farszu |
43 |
Myśliwska Drobiowa |
Mieszanka przypraw , aromatów i Koncentratów o
delikatnej nucie jałowca |
10 g/kg farszu |
44 |
Ogniskowa |
Zawiera Koncentraty i aromat dymu wędzonki |
10 g/kg farszu |
45 |
Parówka Cielęca |
Mieszanka o delikatnym smaku i aromacie
charakterystycznym dla parówek cielęcych |
5-6 g/kg farszu |
46 |
Parówka Delikatesowa COMBI |
Zestaw przyprawowy do produkcji parówek delikatesowych z
dominującą nutą , pieprzu białego, imbiru i gałki
muszkatołowej z emulgatorem |
10 g/kg farszu |
47 |
Parówka Domowa |
Mieszanka o smaku i aromacie charakterystycznym dla
parówkowej z aromatem dymu wędzarniczego |
5 g/kg farszu |
48 |
Parówka Wiedeńska |
Mieszanka przypraw i ich Koncentratów z nutą kardamonu i
specyficznym hydrolizacie białka |
6 g/kg farszu |
49 |
Parówki Pikantne |
Mieszanka przyprawowa do serdelek z dominatem
Koncentratu papryki ostrej i pieprzu |
5 g/kg farszu |
50 |
Parówkowa |
Zestaw przyprawowy do produkcji kiełbasy parówkowej z
dominującą nutą pieprzu białego, papryki , imbiru i
gorczycy |
5 g/kg farszu |
51 |
Parówkowa Franko II |
Zestaw przyprawowy do produkcji parówek cienkich i
grubych , przyprawa zawiera emulgator |
10 g/kg farszu |
52 |
Peperoni |
Koncentraty i aromaty przypraw z dominatem papryki
ostrej i chili |
5-6 g/kg farszu |
53 |
Pieczeń Meksykańska |
Zestaw przypraw naturalnych i Koncentratów z dominatem
papryki , czosnku i gałki |
7-8 g/kg farszu |
54 |
Pieczeń Wiejska |
Zestaw przypraw naturalnych i Koncentratów z dominatem
czosnku , pieprzu i cebuli smażonej |
8 g/kg farszu |
55 |
Pieprzowa |
Mieszanka Koncentratów , aromatów i środków
funkcjonalnych |
8-10 g/kg farszu |
56 |
Pieprzowo Czosnkowa |
Mieszanka przypraw , koncentratów i aromatów |
10 g/kg farszu |
57 |
Piwna |
Mieszanka przypraw, koncentratów i aromatów |
5 g/kg farszu |
58 |
Podlaska |
Zestaw przypraw naturalnych , aromatów i hydrolizatów
białka roślinnego, zawiera przeciwutleniacz |
5 g/kg farszu |
59 |
Podwawelska |
Mieszanka przypraw i Koncentratów do produkcji Kiełbasy
Podwawelskiej |
7 g/kg farszu |
60 |
Polędwica Drobiowa |
Gotowa mieszanka aromatów i Koncentratów do produkcji
wysoko wydajnościowej Polędwicy Drobiowej |
5 g/kg farszu |
61 |
Polska |
Mieszanka środków funkcjonalnych i przypraw o typowym
polskim smaku i aromacie . Znakomite wybarwienie i kolor
wędzenia. Doskonała również do Bydgoskiej |
10 g/kg farszu |
62 |
Polska z gorczyca |
Tradycyjny , wiejski smak Kiełbasy Polskiej z dodatkiem
ziaren gorczycy |
10 g/kg farszu |
63 |
Przyprawa Cytrynowa |
Mieszanka przypraw i koncentratów z aromatem cytryny |
5-7 g/kg farszu |
64 |
Rawska |
Mieszanka przypraw , Koncentratów i aromatów do
produkcji Kiełbasy Rawskiej |
5-6 g/kg farszu |
65 |
Rożnowa |
Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas grillowych ,
na bazie Koncentratów i przypraw naturalnych z nutą
czosnku, papryki, pieprzu i gałki muszkatołowej |
5 g/kg farszu |
66 |
Rzeszowska |
Przyprawy , aromaty i hydrolizat białka |
7-8 g/kg farszu |
67 |
Serdelki Drobiowe |
Przyprawa do serdelek o charakterystycznym smaku i
aromacie: pieprz biały , papryka, kwiat muszkatu ,
czosnek |
5 g/kg farszu |
68 |
Smalec Wiejski |
Mieszanka przypraw naturalnych i koncentratów do
produkcji smalcu |
1 kg/100 kg smalcu |
69 |
Starowiejska |
Przyprawy , aromaty i hydrolizat białka |
7-8 g/kg farszu |
70 |
Studencka |
Mieszanka przyprawowa do produkcji Kiełbasy Studenckiej
, na bazie Koncentratów i przypraw naturalnych z nutą
czosnku, papryki, pieprzu , curry i imbiru |
5 g/kg farszu |
71 |
Swojska |
Mieszanka Koncentratów i aromatów charakterystycznych
dla swojskich wyrobów |
5-7 g/kg farszu |
72 |
Szynka Konserwowa |
Mieszanka przyprawowa z dominacją aromatu konserwy i
pieprzu białego |
5 g/kg farszu |
73 |
Szynka Krakowska |
Gotowa mieszanka do produkcji wysoko wydajnościowej
szynki krakowskiej (osłonka) z dominatem Koncentratu
czosnku i pieprzu |
5-6 g/kg farszu |
74 |
Szynkowa |
Gotowa mieszanka aromatów i Koncentratów o
charakterystycznym smaku gotowego wyrobu |
5-7 g/kg farszu |
75 |
Szynkowa Drobiowa |
Gotowa mieszanka aromatów i Koncentratów o
charakterystycznym smaku gotowego wyrobu |
7 g/kg farszu |
76 |
Śląska |
Mieszanka przyprawowa do produkcji Kiełbasy Śląskiej ,
na bazie Koncentratów i przypraw naturalnych o
charakterystycznym tradycyjnym smaku i aromacie |
5 g/kg farszu |
77 |
Toruńska |
Zestaw przypraw naturalnych i Koncentratów z dominatem
pieprzu białego , czosnku i gałki |
5-6 g/kg farszu |
78 |
Wiejska |
Mieszanka przyprawowa do produkcji Kiełbasy Wiejskiej ,
na bazie przypraw naturalnych i ich Koncentratów
charaktery- stycznym tradycyjnym polskim smaku |
5 g/kg farszu |
79 |
Wolińska |
Zestaw przypraw naturalnych i Koncentratów z dominatem
pieprzu i czosnku |
5-6 g/kg farszu |
80 |
Zielonogórska |
Zestaw przypraw naturalnych i Koncentratów |
5 g/kg farszu |
81 |
Złotopolska |
Mieszanka przypraw naturalnych i koncentratów |
5 g/kg farszu |
82 |
Zwyczajna |
Mieszanka przyprawowa do produkcji Kiełbasy Zwyczajnej ,
na bazie Koncentratów pieprzu , czosnku , papryki i
przypraw naturalnych : gorczyca , majeranek, czosnek ,
pieprz |
5 g/kg farszu |
83 |
Żurkowa |
Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas typu:
popularna , targowa, biwakowa z dominującą nutą
czosnkową |
5 g/kg farszu |
84 |
Żywiecka |
Mieszanka przyprawowa na bazie przypraw naturalnych i
ich Koncentratów o charakterystycznym tradycyjnym
polskim smaku |
5-6 g/kg farszu |
85 |
Żywiecka Drobiowa |
Przyprawa o charakterystycznym smaku i aromacie typowy
dla wędlin drobiowych |
5-6 g/kg farszu |
|
|
|
powrót
|
BIAŁKA |
Lp. |
NAZWA |
ZASTOSOWANIE / SKŁAD |
DOZOWANIE |
1 |
DANFO PS 1000 |
Koncentrat białka do solanek zalewowych |
do 20 g/kg farszu |
2 |
DNAFO PS 2000 |
Preparat białkowy z plazmą wieprzową do kutrowania i
solanek zalewowych |
do 20 g/kg farszu |
3 |
DANFO PS 3000 |
Izolat białka roślinnego do solanek nastrzykowych |
do 20 g/kg farszu |
|
|
|
powrót
|
PASZTETY / SALCESONY |
Lp. |
NAZWA |
ZASTOSOWANIE / SKŁAD |
DOZOWANIE |
1 |
Pasztet Wiejski |
Gotowa mieszanka przypraw naturalnych i ich
Koncentratów i aromatów z emulgatorem |
20 g/kg |
2 |
Pasztet Luksusowy |
Gotowa mieszanka przypraw naturalnych i ich
Koncentratów i aromatów z emulgatorem |
25 g/kg |
3 |
Salceson Biały |
Gotowa mieszanka przypraw naturalnych i ich
Koncentratów i aromatów z dodatkiem żelatyny |
15 g/kg |
4 |
Salceson Czarny |
Gotowa mieszanka przypraw naturalnych i ich
Koncentratów i aromatów z dodatkiem żelatyny |
15 g/kg |
5 |
Salceson Chłopski |
Mieszanka przypraw naturalnych i Koncentratów , zawiera
goździk naturalny oraz żelatynę |
15 g/kg |
|
|
|
powrót
|
MARYNATY |
Lp. |
NAZWA |
ZASTOSOWANIE / SKŁAD |
DOZOWANIE |
1 |
Marynata Kolorowa |
Gotowy preparat do produkcji marynaty grillowej-
karkówka , boczek , schab, łopatka , sznycel wieprzowy
, szynka. Zawiera preparat utrzymujący świeżość i barwę
mięsa. |
1 kg + 0,6l wody + 0,4l oleju |
2 |
Marynata Czerwona |
Gotowy preparat do produkcji marynaty do mięs grillowych
. Zawiera preparat utrzymujący świeżość i barwę mięsa. |
1 kg + 0,6l wody + 0,4l oleju |
|
|
|
powrót
|
POSYPKI DEKORACYJNE |
Lp. |
NAZWA |
ZASTOSOWANIE / SKŁAD |
DOZOWANIE |
1 |
Posypka Kolorowa |
Mieszanka przypraw gruborozdrobnionych : papryka,
czosnek, gorczyca, por, marchew, seler |
według uznania |
2 |
Posypka Orzechowo-Warzywna |
Mieszanka przypraw gruborozdrobnionych i grysu
orzechowego |
według uznania |
3 |
Posypka Wykwintna |
Mieszanka przypraw gruborozdrobnionych z dominatem grysu
papryki czerwonej |
według uznania |
|
|
|
powrót
|
KONCENTRATY PRZYPRAW NATURALNYCH |
Lp. |
NAZWA |
ZASTOSOWANIE / SKŁAD |
DOZOWANIE |
1 |
Koncentrat pieprzu białego |
Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i
wieprzowe |
0,5–1,5 g/kg |
2 |
Koncentrat pieprzu czarnego |
Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i
wieprzowe |
0,5–1,5 g/kg |
3 |
Koncentrat papryki słodkiej |
Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i
wieprzowe |
0,5–1 g/kg |
4 |
Koncentrat papryki ostrej |
Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i
wieprzowe |
0,4-0,8 g/kg |
5 |
Koncentrat kolendry |
Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i
wieprzowe |
0,5-0,8 g/kg |
6 |
Koncentrat gałki muszkatołowej |
Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i
wieprzowe |
0,5–1 g/kg |
7 |
Koncentrat czosnku (1:5 ) |
Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i
wieprzowe |
0,5–1 g/kg |
8 |
Koncentrat majeranku |
Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i
wieprzowe |
0,5-1 g/kg |
9 |
Koncentrat ziela angielskiego |
Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i
wieprzowe |
0,3-0,6 g/kg |
10 |
Koncentrat cebuli |
Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i
wieprzowe |
1 g/kg |
|
|
|
powrót
|
AROMATY |
Lp. |
NAZWA |
ZASTOSOWANIE / SKŁAD |
DOZOWANIE |
1 |
Aromat Tyrol |
Mielonki , bloki wysokowydajne |
1,5-2 g/kg |
2 |
Aromat Kurczaka |
Polędwica drobiowa , pasztet drobiowy |
2 g/kg |
3 |
Wieprzowiny |
Wyroby szynkopodobne wysokowydajne |
2 g/kg |
4 |
Aromat Mięsa |
Wyroby szynkopodobne wysokowydajne |
1-2 g/kg |
5 |
Konserwa Turystyczna |
konserwy , mielonki , pieczenie |
3 g/kg |
6 |
Szynka Wyborowa |
Szynka wędzona , wyroby szynkopodobne |
3 g/kg |
7 |
Kurczak Pieczony |
konserwy , mielonki , pieczenie |
3-4 g/kg |
8 |
Aromat dymu wędzarniczego |
Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i
wieprzowe |
2-3 g/kg |
8 |
Koncentrat dymu wędzarniczego |
Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i
wieprzowe |
0,3-0,5 g/kg |
9 |
Sól wędzarnicza |
wyroby wieprzowe , drobiowe , wołowe |
2-3 g/kg |
|
|
|
powrót |